Hvordan er du stillet som sælger af fast ejendom, når der efterfølgende konstateres fejl og mangler ved ejendommen?

Når man har solgt en bolig kan man indimellem blive mødt af et krav fra køber, som mener, at ejendommen er mangelfuld. Som sælger bør man være opmærksom på, at man ikke nødvendigvis er ansvarlig for de mangler ved ejendommen, som køberen påberåber sig.

 

Hvad er fejl og mangler?

Det er ikke alle fejl ved ejendommen, man som sælger kan blive ansvarlig for. Afgørende for ansvaret er, om der er tale om forhold ved ejendommen, som ikke stemmer overens med den aftale man har indgået med køber.

Om man som sælger er ansvarlig afhænger desuden af, om Lov om forbrugerbeskyttelse har været anvendt ved handlen. Om loven har været anvendt fremgår af købsaftalen.

 

Hvordan er man stillet, hvis Lov om forbrugerbeskyttelse har været anvendt?

Såfremt loven har været anvendt, kan man som sælger ikke blive ansvarlig for mangler ved bygningens fysiske tilstand, såfremt følgende er opfyldt:

  • At man inden aftalens indgåelse har fået udarbejdet en tilstandsrapport samt en elinstallationsrapport, og køber har modtaget kopi af disse, og

  • At man har tilbudt køber en ejerskifteforsikring, og forpligtet sig til at betale halvdelen af præmien på denne.

Som sælger af en fast ejendom har man dog en loyal oplysningspligt. Det betyder, at man overfor køber ikke må fortie oplysninger om fejl og mangler ved ejendommen, som man har kendskab til. Har man som sælger ikke opfyldt forpligtelsen, kan man blive ansvarlig, uanset om loven har været anvendt.

Som sælger vil man desuden være ansvarlig, såfremt der er afgivet en garanti vedrørende bygningens fysiske tilstand, eller hvis manglen er indtrådt efter tilstandsrapportens udarbejde, men inden overtagelsesdagen. Ansvarsfriheden efter loven gælder heller ikke, hvis der er tale om mangler ved bygningens stikledninger, herunder kloakker.

 

Hvordan er man stillet, hvis Lov om forbrugerbeskyttelse ikke har været anvendt?

Hvis Lov om forbrugerbeskyttelse ikke har været anvendt ved handlen, hæfter man som udgangspunkt som sælger for skjulte fejl og mangler i op til 10 år. I så fald kan man som sælger blive mødt med et erstatningskrav eller et krav om forholdsmæssigt afslag i købesummen.

Et erstatningskrav er betinget af, at køber kan bevise, at man som sælger har kendt eller burde have kendt til manglen. Dette er derimod ikke et krav, hvis køber alene ønsker et forholdsmæssigt afslag.

Kan andre forpligtes til at betale for omkostningerne til udbedring?

Hvis man som sælger har sørget for at få indhentet henholdsvis en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, og gør køber en mangel gældende, som ikke er oplyst heri, kan den byggesagkyndige, som har udarbejdet rapporten, også gøres ansvarlig. Dette afhænger af, om den byggesagkyndige burde eller kunne have opdaget manglen i forbindelse med gennemgangen af ejendommen.

 

Køberen af ejendommen har gjort mangler gældende – hvordan skal jeg som sælger forholde mig?

Hvis du som sælger af en fast ejendom er blevet mødt af et mangelskrav fra køberen, bør du tage kontakt til en advokat som kan vurdere, om du som sælger kan holdes ansvarlig for de pågældende mangler.

Hos Advokatfirmaet Rödstenen er vi specialister inden for ejendomshandler og rådgivning i forbindelse hermed. Vi rådgiver og repræsenterer hvert år adskillige sælgere i såvel ejendomshandler som sager vedrørende mangler ved fast ejendom.

Er der konstateret mangler på en ejendom, og ønsker du hjælp til sagens videre forløb, er du altid velkommen til at kontakte advokat Rune Bredtoft på tlf. 51 90 48 43 eller rb@rodstenen.dk.